Draagvlak creëren
Onze ervaring is, dat wil je medewerkers mee krijgen het erg belangrijk is dat er draagvlak is binnen de organisatie. Gebleken is dat wanneer je met vitaliteitsactiviteiten begint en er onvoldoende draagvlak is, zal de vitaliteit In de organisatie van korte duur zijn en zal het niet het gewenste effect hebben. Wij spreken veel organisaties die in het verleden wel eens activiteiten hebben gedaan maar waar het traject niet goed van de grond kwam, omdat er onvoldoende aandacht voor was. De oorzaak hierin ligt vrijwel altijd dat het een eenmalige actie was, dat de communicatie niet goed was vooraf, dat er onvoldoende expertise was, waardoor het onvoldoende helder was wat de bedoeling was en er aan inzet verwacht werd van iedereen.
Interne / externe motivatie
Op individueel vlak is er een groot verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie bij iedere medewerker. Dit maakt het verschil tussen moeten en echt willen. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit en houdt in dat je gemotiveerd bent. Dit komt voort uit eigen behoefte, waarden en interesses. Daartegenover staat de extrinsieke motivatie die ontstaat door een externe factor zoals een werkgever die oplegt dat hier verplicht aan meegedaan moet worden, waarbij de medewerker zelf geen enkele behoefte voelt om hiermee aan de slag te gaan. Dit wetende zal het geen verrassing zijn dat het enorm helpt wanneer je van start gaat met intrinsiek gemotiveerde medewerkers, dan extrinsiek. Hiervoor gebruiken wij oa de nulmeting om voldoende inzicht te krijgen in waar behoefte en ongemak zit en dit mee te kunnen nemen in het advies / plan van aanpak.
Wanneer je als organisatie aan de slag gaat met vitaliteit en hiervoor budget vrijstelt dan wil je natuurlijk weten of het uiteindelijk wat oplevert? Niets is zo zonde om activiteiten te organiseren maar dat daar uiteindelijk niet de vruchten van geplukt worden. Wij zorg er daarom voor dat er een nulmeting, tussentijds en een eindmeting en plus evaluatie gehouden wordt, zodat we met elkaar de effecten zichtbaar houdt. Want meten is weten.
Hoe ziet dat eruit in de praktijk
Leefstijlcoaching de Betuwe helpt om vitaliteit in het bedrijf op de kaart te zetten. Samen onderzoeken we de kaders waarmee jullie aan de slag willen gaan, waarna er een nulmeting wordt gedaan onder alle medewerkers die deelnemen aan het traject, om inzicht te krijgen in wat er allemaal speelt. Hier komt een advies met concreet plan van aanpak uit voort. Na interne besluitvorming is er een eerste activiteit waarbij medewerkers zelf met concrete acties mogen komen vanuit een positieve benadering. Vervolgens gaan we aan de slag en werken aan kansen, mogelijkheden en opbrengsten binnen het kader van het gekozen thema.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om met individuele medewerkers te werken aan een van de thema’s waar meer individuele aandacht en zorg voor nodig is.
Uit onderzoek blijkt dat er 5 leefstijlfactoren zijn die een grote invloed hebben op het ontstaan van ziekte:
- ongezonde voeding
- te weinig bewegen
- sociale onveiligheid
- psychosociale (arbeids)belasting
- Onvoldoende balans tussen werk en privé
Samenvattend hoe wij werken
- betrekken van directie en of het management
- nulmeting doen en draagvlak creëren binnen de organisatie
- inzicht en advies op alle niveaus uitrollen (directie, team, individueel)
- vervolgstappen vaststellen
- bij teamtrajecten medewerkers input laten geven
- Bij individuele trajecten wordt er met medewerker en leidinggevende bekeken of taken / functies nog steeds passend zijn. Daarbij wordt er gekeken naar de belastbaarheid van de medewerker en of het mogelijk is om deze te vergroten.
- uitvoering
- hermeting en verankeren als continu proces
Neem contact op
"*" geeft vereiste velden aan